pi
Rozmieszczanie produktów spozywczych
Wskazówki dotyczqce
rozmieszczania produktów
spozywczych
• Gora^ce potrawy i napoje schlodzic przed
wlozeniem do chiodziarki.
• Produkty spozywcze wkladac moziiwie
zapakowane lub przykryte. DziQki temu
zachowaja^ one aromat, kolor, wilgotnoéc i
éwiezoéc, oraz zapobiega
sìq przeniesieniu
zapachów i smaków. Tylko warzywa, owoce i
salata w pojemnikach na warzywa powinny
pozostac bez opakowania.
• Elementów z tworzywa sztucznego i
uszczelek drzwiczek nie zabrudzic olejem
ani tluszczem (staja^siQ porowate).
• W urzc^dzeniu nie wolno przechowywac
zadnych matehalów wybuchowych, a
wysokoprocentowe aikohole przechowywac
tylko szczeinie zamkniQte i na stoja^co -
niebezpieczehstwo wybuchu!
• W komorze chiodzenia najzimniejsze strefy
powstaja^ przy tylnej éciance i nad najnizsza^
pólka^. ProszQ ukladac w tych strefach takie
produkty spozywcze, które najszybciej sìq
psuja^.
• W zamrazalniku nie wolno przechowywac
zadnych zamarzaja^cych plynów w butelkach.
Przy zamarzaniu buteiki pQkna^.
Przyktad rozmieszczenia
produktów
Rysunek O
W komorze zamrazania (B)
zamrazanie produktów spozywczych,
przechowywanie mrozonek, przygotowanie
kostek lodu.
Na pótkach (3)
od góry na dól przechowywac pieczywo i ciasto,
gotowe potrawy, produkty mieczarskie, miQso i
wQdIiny.
W pojemniku na warzywa (5)
przechowywac warzywa, owoce, salatQ.
Na pótce na buteiki (7)
stawiac duze buteiki.
Wyposazenie wn^trza
Pólki komory chiodzenia mozna przestawiac
nawet przy drzwiach otwartych na 90°. PólkQ
pocia^gna^c do przodu, przechylic na dól i wyja^ó,
nastQpnie wlozyó na nowe miejsce (rysunek O)-
Wszystkie pólki i pojemniki na wewn^trznej
stronie drzwi mozna wyja^ó do mycia.
PólkQ lub pojemnik unieéó do góry i wyja^ó
(rysunek
0
).
* nie dia wszystkich modeli
51
Komentarze do niniejszej Instrukcji